Dokumentarni film "Zaveštanje"

Baka CvijetaCilj nam je da, koristeći obiman materijal iz arhive projekta Zaveštanje, omogućimo da do naše generacije dopru glasovi onih koji nikada nisu imali prilike da ispričaju svoju priču.

U filmu govore poslednji živi svedoci teških događaja iz Drugog svetskog rata, prenoseći utihnule glasove žrtava do našeg vremena. Kao što je jedan od svedoka rekao: „Hvala vam što ste mi omogućili da ovo ispričam, ne samo zbog sebe, već zbog svih onih koji su stradali i nikada nisu bili u mogućnosti da ispričaju svoju priču.” Zabeležena svedočanstva ispunjena su nataloženim iskustvom i mudrošću i uče nas kako živeti smislen život

baka Cvijeta rukeOvaj film predstavlja oproštaj sa celim jednim naraštajem, postajući filmski spomenik koji im podiže naša generacija. Pred nama se, posredstvom glasova živih svedoka, ponovo rasprostire krvavo platno velikog rata. Spremni smo da pogrešno pretpostavljamo da o tom ratu znamo sve. Projekti poput ovog pokazuju krhkost našeg znanja i konformizam našeg nerazumevanja.

Junaci "Zaveštanja" odgovaraju nam na pitanje kako se život iznova izgrađuje iz nezamislivog užasa i smrti, kako čovek vaskrsava kroz ljubav i oproštaj. Ovaj film ima misiju da onemogući ćutanje i zaborav, koji, a da to nismo ni svesni, ugrožavaju mir i saživot i danas.

 

 

EKIPA FILMA

 

Reditelj:
Ivan Jović
Direktor projekta:
Monja Jović
Producent: Centar za negovanje
kulture sećanja Zaveštanje
Izvršni producent: "Cinnamon production"
Direktor fotografije: Pablo Ferro Živanović
Montaža: Stevan Lung
Menadžer produkcije: Aleksandar Šmit
Pomoćnik reditelja: Ana Marjanović
Snimatelji: Biljana Ristivojević Bižić
Jelena Stanković
Snimatelji zvuka: Aleksandar Perović
Vladimir Živković
Dejan Kragulj 
Rasveta: Aleksandar Božić
Intervjueri/Novinari: Jelena Angelovski
Olja Jovanović
Jovana Kresović
Vladislav Stojanović
Sanja Gavrilović
Jelena Krstić
Saša Sovilj